Avui s'està fent a Rubí la consulta anomenada Rubí Decideix. I quedi clar, per endavant, que me n'alegro. Ja he votat, per convicció que fer consultes ciutadanes és un valor sa per la democràcia. Però he votat en blanc. Perquè tot i que el tema m'interessa, i molt, cap de les opcions possibles és la meva.


Quan va començar a gestar-se la plataforma de Rubí Decideix, ICV a Rubí ens vam interessar en el tema i vam assistir, fins i tot, a alguna de les primeres assemblees. En una d'elles vaig ser-hi jo, personalment. Un cop van demanar-nos sumar-nos-hi fent suport explícit, vam posar de manifest el nostre posicionament:

* Des d'ICV estem a favor de les consultes ciutadanes com a mètode de democràcia participativa.
* Des d'ICV defensem el dret a decidir ( o dret a l'autodeterminació dels pobles)
* Però no ens sentim representats per la pregunta que es planteja (independència Si o independència NO). I creiem que, com nosaltres, s'hi pot sentir bona part de la població de Rubí.

Per a nosaltres, si aquesta vol ser una consulta que realment serveixi per palpar què vol el poble de Catalunya, la pregunta hauria d'incloure moltes més opcions. Entre d'altres, continuar com estem (comunitat autònoma), ser un Estat independent o ser un Estat dins d'una Espanya federal (que és la opció que defensem des d'Iniciativa)

Com a ICV vam traslladar aquesta reflexió a la Plataforma Rubí Decideix, fent-los la proposta de modificar la pregunta plantejada. Però s'hi van negar. La pregunta, pel que sembla, no és canviable. És per això que NO ens vam sumar a la Plataforma.

Tot i això, i per coherècia amb les nostres conviccions sobre la democràcia participativa, hem col.laborat amb la plataforma facilitant-nos suport, per exemple, en la defensa que l'Ajuntament faciliti espais per a fer la consulta. I hem instat a la gent d'Iniciativa a votar, cadascú agafant la opció que li demani el cor o el cap.

En el meu cas, ho he tingut clar. Jo he volgut participar. Però no em sento representada per cap de les dues opcions de vot. Per tant, he votat en blanc.

Rubí està decidint avui? doncs sí, d'alguna manera... però per mi Rubí decidirà sobre aquest tema quan se li posin realment totes les opcions damunt la taula. Mentrestant, ens anem entrenant...

2 comentarios:

Anònim ha dit...

Doncs em sembla que desde ICV-Rubí esteu fugint d'estudi i intentant quedar bé amb tothom. La pregunta és clara i la postura de ICV s'inclou en el NO, ara bé, com que aquesta també és la postura del PP, del PSOE i d'altres partits amb els que us podeu sentir incòmodes com a companys de viatge resulta que us sortiu amb el vot en blanc... emulant el "totique" del Mas de Polònia.

Si voleu a Catalunya dins d'una Espanya federal es vota no i es fa un altra consulta sobre si es vol una Espanya com ara o federal, i aquí, els independentistes si que hauríem de deixar d'anar a votar.

Marta Ribas Frías ha dit...

La qüestió, precisament, és que nosaltres no volem consultes ni referèndums excloents. Per què no fer una consulta on totes les opcions estiguin damunt la taula, i així ningú ha de deixar d'anar a votar? Quina por hi ha, de fer una consulta democràtica de debò, on tothom pugui sentir-s'hi inclòs i pugui participar, i on es puguin expressar totes les opcions existents?