Ja ho anavem avançant: molt havia de canviar la proposta de POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal) que feia el govern local per a que el grup d’Iniciativa i Esquerra Unida ens hi poguessim sumar. Com era previsible, molt no ha canviat. Tot i la nostra insistència, no s’ha apostat de forma valenta per l’habitatge protegit, ni s’ha resolt la barreja d’indústria i habitatge i els riscos que això pot comportar per als llocs de treball, ni s’ha eliminat la previsió de fer prop de 230 pisos a l’Escardívol, ni es trasllada a altres zones de la ciutat els equipaments previstos en zones verdes com el Parc de Ca n’Oriol o Can Ramoneda. A més a més, tampoc s’ha obert més el POUM a la participació ciutadana ni hi ha cap garantia que el què es preveu fer sigui viable econòmicament, especialment tenint en compte la reducció d’ingressos que tindrà l’ajuntament els pròxims anys per la crisi de la construcció.

Ho hem intentat. ICV-EUiA ha treballat fins l’últim moment per provar d’introduir en aquest POUM els nostres valors i projectes. Perquè creiem, de debò, que les nostres propostes enriqueixen. Però només se’ns han acceptat algunes, les de menys valor afegit, i a més rebaixades respecte les nostres peticions inicials. Per nosaltres està molt clar: l’equip de govern (PSC i Esquerra) ha preferit l’acord fàcil, amb la dreta (CiU i PP), que no els feia replantejar cap aspecte important del POUM per donar el seu vot afirmatiu.
Creiem que es perd, doncs, una gran oportunitat: la de dissenyar una ciutat socialment més justa, una ciutat per a les persones, i pensada amb les persones... una ciutat respectuosa amb tothom, i també amb el medi ambient; una ciutat lligada i compacta, però no densificada... una ciutat per viure i per conviure en els espais públics; una ciutat propera, on el cotxe no tingui sentit...

Això no vol dir que el POUM que s’ha aprovat no millorarà Rubí. Evidentment que ho farà. Però les millores poden fer-se amb un punt de valentia que faci fer passos de gegant cap endavant... aquest cop, ens hem quedat a mig camí.