No és una bona manera de començar un mandat municipal aprovar en el primer Ple mesures per restringir el debat públic dels projectes més importants (i més cars) que puguin arribar a aprovar-se duran aquells 4 anys.
Doncs això és, precisament, el què ha fet el nou govern de Rubí (PSC i Esquerra Republicana). A partir d’ara, i gràcies als vots dels regidors d’aquests dos partits (però amb tota la resta en contra), ja no caldrà que es debati en els plens cap contractació, concessió o compra que faci l’ajuntament i que superi el 10% dels recursos ordinaris del pressupost. És com si diguéssim que, a partir d’ara, en una família només es consultarà entre tots els membres si aquell dia es compra peix o carn per fer el dinar, però no es posarà a debat la compra d’un cotxe, o d’un pis o a qui es contracta per a fer de cangur dels més petits. S’ha acabat parlar, doncs, d’allò que realment marcarà el nostre futur.

Evidentment, la mesura és legal, però poso en dubte que sigui legítima. A més, alimenta la desconfiança d’aquells que malpensen dels que es dediquen al govern i a la política.

Del Partit dels Socialistes aquesta actitud ens la podíem esperar. Durant els darrers 4 anys ja ens han demostrat que per a ells la “Participació” i la “Transparència” només són paraules per col•locar allà on convingui, però totalment buides de contingut. Però a Esquerra Republicana li costarà més justificar aquest tipus d’actituds davant del seu afiliat i votant.
I la feina s’acumula... perquè tampoc no els serà fàcil justificar el pacte de govern que han assolit amb el partit socialista. No inclou ni una frase sobre el model de cultura o d’educació que es vol aplicar a la ciutat, ni sobre les polítiques contra l’exclusió social, ni sobre l’estalvi energètic o la necessitat d’habitatge de lloguer, o l’oci nocturn, o les noves tecnologies, o l’ajuda a l’associacionisme... Però això potser que ho deixem per a un pròxim article.

((article publicat a la revista municipal LA CIUTAT el juliol de 2007))